{{ result.type_rendered }}
Suuri osa kodin jätteistä voidaan uudelleenkäyttää, jos ne on lajiteltu oikealla tavalla.
Kodissa syntyy paljon erilaista jätettä, jonka kierrättäminen voi toisinaan aiheuttaa päänvaivaa. Parhaimmillaan oikein kierrättämällä säästää luontoa, mutta myös asunnon kuntoa ja turhia kuluja.
Jos jätteet hävittää väärin, voi vahinkoa aiheutua esimerkiksi asunnon putkistolle. Ruokaöljyä ja nestemäisiä rasvoja ei saa siksi kaataa viemäriin, vaan ne tulee laittaa tiiviissä purkissa sekajätteeseen. Vessanpönttöön ei myöskään saa kaataa mitään, mikä sinne ei kuulu, kuten esimerkiksi ruuantähteitä tai kemikaaleja.
Kaappien ja kellarikomeroiden raivaus voi tuntua vaivalloiselta, sillä esimerkiksi vanhat huonekalut tulee toimittaa kaatopaikalle. Useat yritykset tarjoavat kuitenkin erilaisia noutopalveluja ja keräysautoja, joiden ansiosta reissua kaatopaikalle ei tarvitse tehdä itse. Jotkin tahot voivat tarjota myös ilmaista kuljetuspalvelua, jos haluat lahjoittaa vanhoja, ehjiä huonekalujasi eteenpäin. Taloyhtiö voi myös organisoida yhdessä huonekalujen keräyksen ja jakaa kustannukset käytöstä poistettavan irtaimiston noudosta osallistujien kesken.
Ehjää tavaraa ei muutenkaan kannata ikinä heittää pois, sillä sitä voi myydä tai lahjoittaa helposti erilaisilla nettikirpputoreilla. Vaatteille on lisäksi tarjolla paljon erilaisia keräyslaatikoita ja esimerkiksi löytöeläintalot ottavat mielellään vastaan vanhat vaatteet ja lakanat. Parittomia sukkia ja muita pientekstiilejä voi puolestaan solmia vaikkapa oman koiran vetoleluksi.
Kodin vaaralliset jätteet kannattaa säilyttää alkuperäisissä pakkauksissa erillään muista jätteistä, sillä ne voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle ja ympäristölle. Esimerkiksi loisteputket, energiansäästölamput, kemikaalit ja puolityhjät maalipurkit tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspisteisiin, jotka ottavat kohtuulliset erät kodin vaarallisia jätteitä vastaan maksutta.
Kaappeihin saattaa kertyä huomaamatta sähkö- ja elektroniikkaromua, jota voi toimittaa sähkölaitteiden keräykseen. Lisäksi suuret sähkölaitteita myyvät liikkeet ottavat vastaan maksutta pientä, ulkomitoiltaan alle 25 senttimetrin kokoista sähkö- ja elektroniikkaromua. Paristot ja pienakut voi puolestaan palauttaa paristonkeräyslaatikkoihin, joita sijaitsee kaikissa paristoja myyvissä kaupoissa.
Muovin kierrätyspisteisiin saa viedä vain sellaista muovia, joka on alun perin ollut jonkin myytävän tuotteen pakkaus: esimerkiksi jogurttipurkki, muovikääre, hammastahnatuubi, elektroniikka- tai pesuainepakkaus. Muut muovitavarat, kuten rikkinäiset lelut, tulee laittaa kiinteistön omaan sekajäteastiaan. Myöskään muovia, jossa on PVC-merkintä, ei saa laittaa kierrätysastiaan.
Kierrätettävien muovipakkausten tulee olla puhtaita ja kuivia. Ne kannattaa huuhtoa tarvittaessa, jotta niistä ei aiheudu hajuhaittoja. Korkit ja kannet tulee kierrättää erikseen, koska ne voivat olla erilaista muovia kuin varsinainen pakkaus.
Biojäte. Biojätteen määrää voi vähentää, kun pakastaa ylijääneen ruoan pois heittämisen sijaan ja hyödyntää reseptejä, jotka on suunniteltu juuri ruuantähteille. Esimerkiksi banaanipannukakut ovat herkullinen ruoka, joka maistuu parhaalta jo tummentuneista banaaneista valmistettuna.
Biojätteeseen saa laittaa pilaantuneita ruuantähteitä, hedelmien kuoria ja talouspaperia, mutta sinne eivät kuulu esimerkiksi vaipat, terveyssiteet, lääkkeet, kissan tai koiran jätökset, purukumi, tuhka tai tupakantumpit. Biojätepussin voi taitella myös itse sanomalehdestä tai biojätteen voi laittaa maatuvaan pakkaukseen, kuten muropakettiin tai jauhopussiin.
Kartonki. Kartonkiin kuuluvat paperi-, kartonki- ja pahvipakkaukset tulee litistää ja pakata sisäkkäin ennen kierrättämistä. Ruoasta jäänyt vähäinen rasva ei haittaa, mutta pakkaus tulee kuitenkin tyhjentää ruoantähteistä. Etenkin nestepakkaukset tulee huuhtoa sekä valuttaa kuiviksi. Pakkausten muovikorkkeja, niittejä tai pakkausteippejä ei tarvitse poistaa.
Lasi. Lasinkeräysastiaan voi laittaa erivärisiä lasipulloja ja lasipurkkeja. Sen sijaan rikkinäiset juomalasit, kahvikannut, korkeaa kuumuutta kestävät ruoanlaittoastiat, kristalli, posliini, keramiikka, ikkunat, peilit ja lasiset kosmetiikkapurkit tulee laittaa sekajätteeseen. Eri lasilaadut sulavat eri lämpötiloissa, eivätkä sovi välttämättä samaan käsittelyyn.Metalli. Taloyhtiön metallinkeräykseen voi toimittaa tyhjät metallipurkit ja -tölkit, pienet metalliesineet, metallikannet ja -korkit, tuikkukynttilöiden metallikuoret ja paistinpannut. Iso metalliromu, kuten pellit, tulee puolestaan toimittaa romuliikkeeseen tai metallin kierrätyspisteelle.