Näin huolehdit vuokra-asuntosi kunnosta – asiantuntijan vinkit

Vuokra-asunnosta huolehtiminen kuuluu vuokralaisen velvollisuuksiin. Näillä asiantuntijan vinkeillä varmistat, että asuntosi on hyvässä kunnossa sekä vuokrasuhteesi aikana että myös pois muuttaessasi.

Retta Managementin isännöitsijät kokosivat tarpeellisia vinkkejä vuokra-asunnon kunnossapitoon. Yksi huomioitava asia on vuokralaisen ilmoittamisvelvollisuus.

– Vuokralaisen on hyvä ilmoittaa huoneiston kuntoon liittyvistä puutteista, vahingoista, laitteiden toimimattomuudesta ja vesikalusteiden vuodoista. On myös asukkaan etu ilmoittaa isännöitsijälle tai taloyhtiön huoltoyhtiölle, mikäli on pitkiä, useiden kuukausien mittaisia aikoja pois huoneistosta.

Säännöllinen puhdistus oikeilla aineilla pitää asunnon kunnossa ja viihtyisänä

Viikoittain tehty siivous auttaa pitämään asunnon yleiskunnon hyvänä, asunnon viihtyisänä ja siivousurakan kohtuullisena. Siivotessakin vaaditaan tarkkuutta.

– On hyvä varata aikaa siihen, että ottaa selvää eri materiaalien puhdistusaineista ja niihin käytettävistä työvälineistä. Joskus on tullut vastaan tilanne, että asukas on yrittänyt hoitaa asuntoa huolellisesti, mutta onkin tahattomasti hoitanut sitä väärin. Esimerkiksi väärät pesuainevalinnat voivat jopa pilata keittiökalusteet ja lattiat.

Myös ovenpielet, kahvat ja salvat kuluvat käytössä. Kun näitä puhdistaa ja kiristää säännöllisesti, ei pinttynyttä likaa pääse syntymään ja kalusteetkaan eivät rikkoudu ennenaikaisesti.

Keittiökalusteet, erityisesti liesi, on hyvä puhdistaa säännöllisesti ja oikeilla puhdistusaineilla.

– Keraamisille liesille on oma puhdistusaine, jota pitäisi käyttää päivittäin. Myös oikeanlaisten astioiden ja pannujen käyttäminen on tarpeen. Myös uunipelleistä kannattaa pitää huolta, sillä niiden uusiminen on yllättävän kallista. Hyvin huolletussa keittiössä arki ja ruuanlaitto sujuvat mukavammin.

Varmista lupa muutostöihin vuokranantajaltasi

Miten sitten toimia esimerkiksi taulujen ripustamisen suhteen?

– Muutamia tauluja voi kyllä seinille laittaa, mutta jos asukas on taiteen ystävä ja haluaa seinilleen paljon ripustuksia, voisi vaihtoehtona käyttää taulukiskoa, jolloin erillisiä taulunauloja ei tarvita.

Omatoimisten kunnostustöiden tekemisestä on aina kysyttävä ennakkoon lupa vuokranantajalta. Usein vuokranantajat suhtautuvat myönteisesti asukkaiden tekemiin kunnostustöihin ja voivat osallistua kuluihin, mutta aina itse tehtyjä kunnostustöitä ei sallita. Tällöin tarvittavat kunnostustyöt määritellään ja tehdään muuttojen yhteydessä vuokranantajan toimesta.

– Siistissä ja puhtaassa kodissa, josta on pidetty hyvää huolta, on myös itse mukava ja viihtyisä asua. Siksi kodin kunnossapito kannattaa aina, vaikkei olisikaan hetkeen muuttamassa pois.

Vuokralaisen tarkistuslista kodin kunnossapitoon:

  • Lattioihin tulee helposti naarmuja, etenkin eteiseen. Eteisen lattia kannattaa aina suojata matolla ja kuraeteisen lattia siihen tarkoitetulla matolla. Tällöin hiekka ja muu lattioita naarmuttava aines tarttuu niihin eikä kulkeudu pidemmälle lattioita vaurioittamaan. Kivan näköiset matot tuovat piristystä myös eteisen ilmeeseen.
  • Tuolien jaloista tulee herkästi naarmuja lattiaan, joten niihin kannattaa laittaa kalustetassut. Lisäksi tassut hiljentävät tuoleista syntyvää melua, joten myös naapurit kiittävät.
  • Astianpesukoneen suodatin on hyvä puhdistaa säännöllisesti ruuantähteistä ja pohjalle kertyvästä rasvasta. Mikäli astianpesukone tukkeutuu puhdistamattoman suodattimen vuoksi, on korjaus- ja huoltokulu asukkaan vastuulla ja voi pahimmillaan aiheuttaa keittiöön vesivahingon.
  • Kylmälaitteet ja niiden tiivisteet tulee puhdistaa ja pitää huolta siitä, että vedenkierto ei pääse tukkeutumaan. Jääkaapissa ruokatarvikkeiden ja takaseinän väliin pitää jäädä rako, jotta ilma kulkee ja laite ei ala jäätämään. Säännöllinen pakastimen sulattaminen ja puhdistus on myös tarpeen. Muistathan, ettei jäiden poistamiseen saa käyttää teräviä esineitä.
  • Liesien ja kylmälaitteiden takaosat on hyvä puhdistaa pari kertaa vuodessa. Niiden taakse kertyy yllättävän paljon pölyä. Samalla saa näiden laitteiden sivuosat helposti pyyhittyä.
  • Kylpyhuoneen pinnat kannattaa kuivata irtovedestä välittömästi suihkun jälkeen, jotta tilat kuivuvat nopeasti ja eikä myöskään kalkkikerrostumia ehdi muodostua. Myös sähköistä lattialämmitystä kannatta käyttää tilan kuivaukseen.
  • Pesuainejäämät ja veden kalkki kuluttavat ja syövyttävät pintoja. Jos huomaat halkeamia tai irtoamassa olevia kaakeleita, on näistä hyvä ilmoittaa vuokranantajalle, jotta mahdollisilta vesivahingoilta vältytään.
  • Lattiakaivot kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Voit myös asentaa kaivon kannen ja kaivon väliin suodattimen, jonka voi näppärästi vaihtaa uuteen puhtaaseen.
  • WC-viemäriin ei saa milloinkaan laittaa ruuantähteitä, rasvaa, pumpulipuikkoja, siteitä tai mitään ylimääräistä. Paitsi että nämä tukkivat viemärit, haittaavat ne myös vedenpuhdistamon työtä merkittävästi. Sama koskee myös muita kodin viemäreitä keittiöstä kylpyhuoneeseen.
  • Pidä tulo- ja poistoilmaventtiilit puhtaina, mutta älä säädä niitä itse, sillä se vaikuttaa koko kiinteistön ilmanvaihtoon. Muista puhdistaa venttiilit noin 2-3 kertaa vuodessa nihkeällä liinalla.
  • Liesituulettimen rasvasuodatin on myös tärkeää pitää puhtaana. Rasvasuodatin on helppo irrottaa ja pestä astianpesuaineella tai laittaa astianpesukoneeseen.

Muita vinkkejämme vuokralaisille löydät TÄÄLTÄ>>