{{ result.type_rendered }}
Vuokra-asunnosta huolehtiminen kuuluu vuokralaisen velvollisuuksiin. Näillä asiantuntijan vinkeillä varmistat, että asuntosi on hyvässä kunnossa sekä vuokrasuhteesi aikana että myös pois muuttaessasi.
Rettan isännöitsijä Tuula Sjöberg kokosi tarpeellisia vinkkejä vuokra-asunnon kunnossapitoon. Yksi huomioitava asia on vuokralaisen ilmoittamisvelvollisuus.
– Vuokralaisen on hyvä ilmoittaa huoneiston kuntoon liittyvistä puutteista, vahingoista, laitteiden toimimattomuudesta ja vesikalusteiden vuodoista. On myös asukkaan etu ilmoittaa isännöitsijälle tai taloyhtiön huoltoyhtiölle, mikäli on pitkiä, useiden kuukausien mittaisia aikoja pois huoneistosta, sanoo Sjöberg.
Viikoittain tehty siivous auttaa pitämään asunnon yleiskunnon hyvänä, asunnon viihtyisänä ja siivousurakan kohtuullisena. Siivotessakin vaaditaan tarkkuutta.
– On hyvä varata aikaa siihen, että ottaa selvää eri materiaalien puhdistusaineista ja niihin käytettävistä työvälineistä. Joskus on tullut vastaan tilanne, että asukas on yrittänyt hoitaa asuntoa huolellisesti, mutta onkin tahattomasti hoitanut sitä väärin. Esimerkiksi väärät pesuainevalinnat voivat jopa pilata keittiökalusteet ja lattiat, Sjöberg sanoo.
Myös ovenpielet, kahvat ja salvat kuluvat käytössä. Kun näitä puhdistaa ja kiristää säännöllisesti, ei pinttynyttä likaa pääse syntymään ja kalusteetkaan eivät rikkoudu ennenaikaisesti.
Keittiökalusteet, erityisesti liesi, on hyvä puhdistaa säännöllisesti ja oikeilla puhdistusaineilla.
– Keraamisille liesille on oma puhdistusaine, jota pitäisi käyttää päivittäin. Myös oikeanlaisten astioiden ja pannujen käyttäminen on tarpeen. Myös uunipelleistä kannattaa pitää huolta, sillä niiden uusiminen on yllättävän kallista. Hyvin huolletussa keittiössä arki ja ruuanlaitto sujuvat mukavammin, kertoo Sjöberg.
Miten sitten toimia esimerkiksi taulujen ripustamisen suhteen?
– Muutamia tauluja voi kyllä seinille laittaa, mutta jos asukas on taiteen ystävä ja haluaa seinilleen paljon ripustuksia, voisi vaihtoehtona käyttää taulukiskoa, jolloin erillisiä taulunauloja ei tarvita, kertoo Sjöberg.
Omatoimisten kunnostustöiden tekemisestä on aina kysyttävä ennakkoon lupa vuokranantajalta. Usein vuokranantajat suhtautuvat myönteisesti asukkaiden tekemiin kunnostustöihin ja voivat osallistua kuluihin, mutta aina itse tehtyjä kunnostustöitä ei sallita. Tällöin tarvittavat kunnostustyöt määritellään ja tehdään muuttojen yhteydessä vuokranantajan toimesta.
Sjöberg antaa yleispätevän neuvon asunnosta huolehtimiseen.
– Siistissä ja puhtaassa kodissa, josta on pidetty hyvää huolta, on myös itse mukava ja viihtyisä asua. Siksi kodin kunnossapito kannattaa aina, vaikkei olisikaan hetkeen muuttamassa pois.
Muita vinkkejämme vuokralaisille löydät TÄÄLTÄ>>
Sinua saattaisivat kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
Näin parannat vuokrakotisi turvallisuutta
Millaista pienremonttia vuokra-asunnossa saa tehdä?
Näillä vinkeillä pienennät sähkölaskuasi