{{ result.type_rendered }}
Kun häiritsevistä äänistä kiistellään taloyhtiössä, käydään aina rajanvetoa normaalien asumisen äänien ja häiritsevän metelin välillä.
Taloyhtiö ei voi kieltää tai rajoittaa normaaleja elämisen ääniä. Täyttä hiljaisuutta ei voida vaatia yöaikaankaan.
Lähtökohtaisesti ääni on häiritsevää, jos se on jatkuvaa tai toistuvaa ja siitä aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle. Näin ollen esimerkiksi pianon soitto tai koiran haukunta voi olla pitkään jatkuessaan häiritsevää, vaikka niitä muutoin hyväksyttävinä pidetäänkin.
”Ensisijainen keino ongelmien ratkaisemiseen on keskustelu naapurin kanssa. Jos sopua ei synny, on hyvä ottaa yhteyttä isännöitsijään ja taloyhtiön hallitukseen. He arvioivat, onko taloyhtiön syytä ryhtyä toimenpiteisiin”, lakiosastolta kerrotaan.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan, jos huoneistossa vietetään häiritsevää elämää. Se edellyttää hallituksen antamaa varoitusta ja häiriön jatkuessa yhtiökokouksen päätöstä.
”Näyttövelvollisuus häiritsevästä elämästä on taloyhtiöllä. Jos huomaat naapurissasi säännöllistä häiritsevää melua, kannattaa havainnot kirjata muistiin.”
Viime kädessä tuomioistuin päättää, ovatko äänet olleet häiritseviä.