{{ result.type_rendered }}
Etätyöskentely vaatii oikeanlaisen ympäristön ja toimivan työpisteen. Harvassa kodissa riittää tilaa ikiomaan työhuoneeseen, mutta harkitusti sisustamalla saa työpisteen toimivaksi osaksi muuta kotia.
Mietin ensin, minkälaista työtä teet ja mitä konkreettisia välineitä tietokoneen lisäksi tarvitset. Pyri myös järjestämään oikean korkuinen ja kokoinen työpöytä käyttöösi. Hyvään ja ergonomiseen työtuoliin kannattaa myös kotioloissa panostaa, jos töitä tekee säännöllisesti useamman kerran viikossa kotona. Jos teet töitä kannettavalla tietokoneella, voi oman näytön hankkiminen kotiin olla järkevää.
Jos työtilaa kotona tarvitaan vain silloin tällöin tai väliaikaisesti, voi pukkijaloille laskettu pöytälevy olla hyvä ratkaisu työpöydäksi. Sen voi asettaa vaikka keskelle huonetta työpäivän ajaksi ja siirtää päivän päätteeksi kaappiin tai varastoon.
Kun kartoitat paikkaa työtilalle, mieti kodin hankalia nurkkauksia tai hukkatiloja.
Ideaalitilanteessa työtila olisi hyvä erottaa muusta oleskelutilasta. Saisiko työpisteen portaiden alle, syvennykseen tai käyttämättömälle seinän pätkälle? Erillistä pöytää ei aina tarvita, vaan syvennykseen voi kiinnittää hyllyt, jotka muodostavat pöytätason ja rutkasti säilytystilaa.
Ihannetilanteessa työpöytä on ikkunan lähellä, mutta ei suoraan sitä vasten. On tärkeää, että työpiste on valoisa ja työpäivän aikana on jotain mielekästä katseltavaa. Jos työpiste ei mahdu ikkunan läheisyyteen, paranna valaistusta valaisimilla.
Jos asunnossa ei ole ylimääräistä huonetta tai syvennystä, kannattaa miettiä saako työtilan erotettua muusta huoneesta esimerkiksi hyllyjen avulla. Huoneen voi myös jakaa osiin mattojen avulla.
Makuuhuone olisi hyvä pyhittää levolle, jotta nukkumaan mennessä työt eivät tulisi mieleen. Todellisuudessa makuuhuone voi kuitenkin olla ainoa paikka, jonne työpiste mahtuu.
Työpaperit kannattaa päivän päätteeksi piilottaa mappeihin ja laatikoihin, jotta työhön liittyviä ärsykkeitä olisi esillä mahdollisimman vähän. Varsinkin pienessä asunnossa työpöydän siivoamisesta kannattaa pitää huolta päivittäin.
Kodinomaiset huonekalut sulautuvat sisustukseen konttorikalusteita paremmin, joten suosi työpisteessä kotisi muuhun sisustukseen sointuvia värejä, materiaaleja ja muotoja. Kun hylly mappeineen on samanvärinen kuin seinä, se sulautuu tyylikkäästi taustaansa.
Muistilaput ja inspiraatiokuvat voivat toimia myös hauskoina sisustuselementteinä. Pyyhittävään pintaan, kuten palaan kirkasta muovia tai lasia, on näppärä kirjoittaa tehtävä- ja muistilistoja.
Toimistotyössä kannattaa aina suosia hyvää työergonomiaa ja kunnollista työpistettä, mutta välillä paikan vaihtaminen tulee myös tarpeeseen. Sähköpostien läpikäyminen ja tiedon etsiminen onnistuvat vaihtelun vuoksi myös sohvalta tai nojatuolista käsin. Pehmustettu sylitaso kannettavalle voi lisätä asennon mukavuutta.
Seisomatyötä voi tehdä myös kotona, vaikka ei omistaisikaan sähköpöytää. Omatekoisen seisomatyöpisteen voi rakentaa vaikkapa laatikoista. Lisäksi kannattaa miettiä kodin kiinteää kalustusta: olisiko esimerkiksi keittiön saareke sopivan korkuinen seisomatyölle.
Lämpimällä säällä mieli voi terästäytyä, jos osan työpäivästä viettää parvekkeella tai pihalla.
Etätyöpäivänä voit tehdä töitä juuri silloin kuin sinulle parhaiten sopii. Kognitiivinen toimintakyky ei välttämättä ole parhaimmillaan normaalityöaikana yhdeksästä viiteen.
Jos aloitat työpäiväsi aikaisin aamulla, voit pitää päivän aikana pitempiäkin taukoja ja käydä välillä vaikka lenkillä tai kävelyllä. Voit myös aloittaa työpäiväsi myöhemmin kuin tavallisesti – varo kuitenkin, ettet riskeeraa yöuniasi tekemällä töitä liian myöhään.
Valitse etätyöpäiväksi sellainen työtehtävä, joka vaatii keskittymistä ja jota voi olla vaikea tehdä työpaikan hälyssä. Tällaisia ovat esimerkiksi kirjoittamis- ja suunnittelutehtävät. Mielekäs ympäristö vaikuttaa aivojen suorituskykyyn muistia ja tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä sekä edistää luovuutta.
Lue lisää artikkeleitamme vuokralaisille TÄÄLTÄ.